De overheid wilt dat vanaf 2050 niemand in Nederland meer op gas kookt. Wil je hier niet mee wachten? Dan kan je ook nu al overgaan op geen gas meer gebruiken. In dit artikel lees je wat je moet regelen als je jouw huis elektrisch wilt maken.
Elektrisch koken
Bij elektrisch koken heb je de keuze uit keramisch of inductie koken. Een keramische kookplaat is gemiddeld iets goedkoper dan een inductiekookplaat. Echter is een keramische kookplaat in gebruik wel duurder dan inductie. Het gebruikt namelijk extra energie voor het opwarmen. Ook blijft er meer restwarmte over. Naast dat een inductiekookplaat energiezuiniger is, is het ook veiliger en sneller. Heb je een oven met een gasfornuis erboven? Als de oven nog goed bruikbaar is kan je het fornuis laten ombouwen tot een keramische of inductie kookplaat.
Aanschaf pannen
Houd er ook rekening mee dat je pannen moet aanschaffen die geschikt zijn voor elektrisch koken. Dit is namelijk niet het geval bij elke pannen. Sommige pannen zijn geschikt voor inductie en keramisch koken en andere pannen zijn alleen geschikt voor een van de soort elektrisch koken. Een keramische pannenset is geschikt voor alle manieren van koken. Daarnaast gaat het door het materiaal erg lang mee. Hierdoor is het een duurzame keuze. In een keramische pannenset zit onder andere een keramische koekenpan, wokpan en kookpan. Dit is een goede keuze als je misschien in de toekomst nog wilt overstappen van inductie naar keramisch koken of andersom.
Elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp is de duurzame vervanger van een gasaansluiting. De warmtepomp verwarmt je huis en zorg voor warm water. De warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht, grondwater of de bodem. Hiervoor wordt elektriciteit gebruikt, maar minder dan bij elektrisch verwarmen zonder warmtepomp. Voor het gebruik van een elektrische warmtepomp is het belangrijk dat je huis redelijk goed geïsoleerd is. Check dit daarom eerst van tevoren. Bij je ramen en deuren kunnen gleuven zitten die niet goed geïsoleerd zijn. Dit kan je eenvoudig isoleren met een isoleerstrip. Een expert kan je huis beoordelen en aangeven welke plekken niet goed geïsoleerd zijn. Bijvoorbeeld een zolder is vaak niet goed geïsoleerd. In Nederland is binnenkort een hybride of volledig elektrische waterpomp of aansluiting op het warmtenet verplicht in alle woningen.
Bij sommige maatregelen kan je gebruik maken van subsidies, zoals voor (hybride) warmtepompen. Onderzoek dit voordat je de aanpassingen in je huis gaat doorvoeren. Dat scheelt in je portemonnee.